Descobreix les 5 fases d’un tast de vins i apunta’t al taller d’iniciació Clos Pons

taller iniciació tast de vins

Estàs interessat a aprendre més sobre el món del vi? Vols saber diferenciar els tipus de raïm o detectar si un vi ha passat per bóta o no? Doncs no paris de llegir…

L’anàlisi sensorial, degustació o tast de vins són diferents expressions per anomenar el recorregut que seguirà el vi per la vista, el gust, l’olfacte, l’oïda i el tacte fins a transformar-se en una única i agradable experiència sensitiva.

Una degustació o tast de vins compta amb 5 fases per percebre les diferents sensacions que el vi ens ofereix.

  1. Fase visual.

Aquesta part influeix molt en les següents, ja que amb els ulls estem jutjant el vi i ens dóna una idea de l’edat, la zona, la varietat o l’elaboració. Amb la vista, normalment, es determina dos aspectes, la intensitat i el color. Per veure-ho millor l’ideal és apreciar la copa, una mica inclinada, sobre un fons blanc.

  1. Fase olfactiva.

En aquesta fase ens atansem la copa al nas per percebre els diferents aromes que caracteritzen al vi que estem tastant. S’agita, subtilment, per fer que els aromes envaeixin la copa i puguem apreciar les múltiples sensacions olfactives. Aquesta fase potser és la més difícil de totes, ja que, és un sentit molt més variable, menys desenvolupat i sensible al gust.

  1. Fase gustativa.

Els òrgans receptors del gust (les papil·les gustatives), estan situades a la llengua de forma irregular. Això significa que no totes les persones tenen la mateixa quantitat de papil·les i que dins la boca disposem de diferents tipus que s’encarreguen de distingir sabors concrets. Els quatres sabors elementals: dolç, àcid, salat i amarg, no es perceben al mateix temps ni al mateix lloc de la llengua.

En aquesta fase es valora la primera impressió, el pas en la boca, el postgust i el retro-nasal.

  1. Fase tàctil.

Mentre es reté el vi a la boca, s’aprecia la seva estructura i temperatura. En tastar un vi detectem si és aspre, astringent o produeix ardor.

  1. Fase auditiva.

A l’obrir una ampolla de vi, quan el vi cau a la copa o amb el so d’un brindis estem enviant estímuls al nostre cervell. En el cas dels vins escumosos, es percep més en l’efervescència de les bombolles.

Taller d’iniciació al tast de vins de Clos Pons

Ara que ja tens algunes nocions sobre les fases d’un tast de vins, t’animem a ampliar els teus coneixements i fes un pas endavant en l’aproximació al món del vi per aprendre els conceptes bàsics i posar en practica les diferents fases que acabes de llegir.

Per això, ens complau convidar-te al primer TALLER D’INICIACIÓ AL TAST DE VINS que tindrà lloc al celler Clos Pons el pròxim 25 de març a partir de les 10.30 h.

Les places són limitades i l’activitat tindrà un mòdic preu de 10 € per persona. Si ets un amant dels vins i vols assentar les bases de la degustació a través d’un divertit i dinàmic joc d’aromes i d’un tast de vins a cegues, aquesta és la teva oportunitat.

Fes la teva inscripció clicant aquí i vine a aprendre amb nosaltres.

T’hi esperem!