2016-12-14 13:34:10

El col·legi Lestonnac de Lleida visita les finques i el molí d’oli de Grup Pons

L’últim curs de cicle infantil de Lestonnac de Lleida han aprofitat que estaven tractant a classe el tema de la producció d’aliments per organitzar una sortida a l’Albagés i així veure tot el procés de l’elaboració de l’oli d’oliva, des del seu inici al camp fins al final, al molí. La visita va començar amb l’arribada de l’autocar al celler Clos Pons i la passejada fins al Mas, on la canalla van esmorzar i seguidament va visitar el pessebre que la família Pons té dins una cova natural amagada entre les finques.

A la tornada cap al celler, i abans de parar a collir olives, la classe va fer una parada al corral amb animals que es troba també a les finques propietat de la família Pons.

A continuació, els petits van poder experimentar en primera persona la collita manual d’olives i veure totes les feines que es duen a terme al camp abans de portar les olives cap al molí, on esdevindran aquest preuat aliment base de tota la nostra cuina. Abans d’anar de tornada al poble de l’Albagés, on es troba el molí, l’escola va dinar a la zona de barbacoes del celler i van escoltar un conte sobre l’origen de l’olivera i de les olives arbequines.

Un cop al molí, els nens i nenes van poder veure com les olives que ells mateixos havien ajudat a collir entraven primerament a la màquina bufadora, que en separava les fulles i branques, i també com les 3 pedres de gairebé 2 tones de pes del molí tradicional aixafaven les olives. La centrifugadora que en separava l’aigua i finalment el rajolí d’oli verd daurat que sortia un cop finalitzat tot el procés.

Per acabar, els alumnes de Lestonnac van poder tastar aquest oli most sucant-hi pa i fins i tot van provar l’oli Pons de mandarina, ideal per postres, amb una mica de xocolata. Va ser una visita didàctica però també divertida, amb un final dolç. Els nens i nenes (i les professores que els acompanyaven) van gaudir de tota l’excursió, especialment de l’experiència de collir ells mateixos les olives i del tast d’oli, i tot cantant “volem pa amb oli” van enfilar de nou cap a l’autocar per tornar cap a l’escola després d’aquest dia tan complert.